Rijerstraat 33, 9690 Kluisbergen (Ruien) +32(0)494729330

DryNeedling

In 2018 volgde ik nog een cursus Dry Needling volgens methode Andrea Schachinger in Nederland.

Wat is Dry-Needling?

Dry Needling is het behandelen van myofasciale triggerpoints door middel van acupunctuurnaalden.

 
Contact opnemen

Maar wat is nu een Triggerpoint?

Een triggerpoint is een hooggevoelige knoop in de vezels van een skeletspier. De knoop bestaat uit filamentjes die in elkaar gehaakt zijn en niet meer lossen door een zuurstoftekort. Deze knopen kan je dan ook echt voelen in de spieren.

De triggerpoints kunnen ontstaan door trauma, ongewone belasting, herhaling van bepaalde bewegingen en door een combinatie van al de voorgaande factoren. Deze triggerpoints hebben pijn als gevolg, maar kunnen ook paresthesieën (tintelingen), spierzwakte, bewegingsbeperkingen en proprioceptieve storingen veroorzaken.

Hoe?

Dry Needling wordt door mezelf zelden als alleenstaande behandeling uitgevoerd. Ik blijf altijd bij mijn basis van de osteopathie: eerst moet de doorbloeding en bezenuwing genormaliseerd worden door middel van mijn manuele technieken vooraleer ik de spier zelf ga aanpakken.

Als ik na de manipulaties merk dat sommige spieren nog nood hebben aan een extra release, dan haal ik pas mijn naalden uit.

Indien een eigenaar echt insisteert op een behandeling met pure Dry Needling kan dit uiteraard ook, maar na mijn uitleg kiezen de meeste toch voor mijn aanpak.

Wat nadien?

Een behandeling Dry Needling heeft een uitwerking van 72u, aldus 3 dagen. Na de behandeling moet jouw paard zeker 15min gestapt worden. Nadien moet deze vrij kunnen bewegen en moet het paard op de weide of de paddock kunnen. Dit is louter om de verzuring tegen te gaan.

Jouw paard moet dus drie dagen op rust en moet elke dag twee maal per dag gedurende een week gestretcht worden.

Indien jouw paard geprikt werd in de regio van het zadel mag er 4 a 5 dagen geen zadel op. Indien in de lumbosacrale overgang werd geprikt mag er 3 dagen geen galop worden gevraagd. Indien de Dry Needling werd gecombineerd met een osteopathische behandeling moet het paard een week op rust.