Rijerstraat 33, 9690 Kluisbergen (Ruien) +32(0)494729330

PaardenosteopathieWat?

 

Osteopathieuitleg

Paardenosteopathie & osteopathie voor honden is een holistische geneeswijze waarbij het lichaam van het dier als één geheel wordt beschouwd. Alle structuren van het lichaam zijn verbonden met elkaar waarbij de ene structuur invloed heeft op de andere. We zoeken dus vooral naar de oorzaak van een probleem omdat deze verder kan liggen dan de plaats waar dat probleem zich toonbaar maakt.

Het lichaam streeft telkens naar een evenwicht, de homeostase, en beschikt normaal over een zelfregulerend mechanisme. Wij, als osteopaat voor honden en paarden, proberen het lichaam hierin te ondersteunen en na de behandeling zal het lichaam zichzelf verder in balans brengen. Hierbij staat de Arterial Rule centraal, waarbij het optimaal functioneren van het lichaam steunt op een efficiënte doorbloeding. Een goede doorbloeding is namelijk cruciaal voor onder andere de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen om zodoende het zelfregulerend mechanisme van het lichaam te herstellen. De doorbloeding is gestoord indien er een verminderde beweeglijkheid is in de weefsels, de organen en de gewrichten. Een blokkade heeft dan ook over een groot deel van het lichaam zijn uitwerking.

De neurologische aansturing van bijna het hele lichaam voor doorbloeding, spierspanning, enzoverder komt vanuit de nek en rug. Bijgevolg ligt de focus van de behandeling vooral op de nek en rug waar de kern van de problemen zit, maar ook de motiliteit van de organen wordt hersteld en problemen in de benen worden aangepakt. De behandeling bestaat dus uit zachte technieken die de oorspronkelijke beweeglijkheid van de weefsels, organen en gewrichten herstellen zodat de doorbloeding zich herstelt en het natuurlijke genezingsproces terug aangewakkerd wordt.